Rize’nin İyidere ilçesinde, Çiftlikköy mevkiinde bulunan Pileki Mağarası adını Karadeniz Bölgesi’nde yaygın bir taş çeşidi “Pileki” den almıştır. Pileki taşı daha çok Karadeniz mutfağına özgü hamsili ekmek ve mısır ekmeğinin pişirilmesinde kullanılan bir malzemedir.
Pileki Mağarası da, bu özel taşın çıkarılması için yapay bir biçimde oluşturulmuş bir mağaradır. Mağaranın tarihi İlkçağ’a kadar dayanmaktadır. Çeşitli rivayetlere göre İlkçağ zamanlarında oyması ve işlenmesi kısmen daha basit olan bu mağara içerisinde insanlar kendileri için bir sığınak yapmış ve günlük ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla da bu malzemeleri kullanmışlardır. Taşlar bir hayli yumuşak ve kolay şekil alan bir formda olsalar da havayla temas ettiklerinde görece daha sert bir kıvamda olmaktadır. Mağara içine girdiğinizde labirenti anımsatan yollarla karşılaşacaksınız. İçeriyi gezerken karşınıza ne çıkacağıbira sürprizdir.
Mağara girişte iki büyük alan ve sonrasında ise birçok tünelden meydana gelmiştir. İçerisinde farklı büyüklükte ve tüneller de yer almaktadır. Daha rahat şekilde gezmek için ışıklandırmalar mevcuttur. Bir müze niteliğinde olan Pileki Mağarası, Rize’deki en iyi müzeler içerisinde değerlendirilebilecek alanlardan biridir.
Girişler ücretsizdir.