Pazar İlçesi Coğrafi Yapı ve Tarım

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cografi Durum : Pazar, Rize’nin doğusunda Hopa-Rize devlet yolu üzerinde doğu batı istikametinde kurulmustur. Doğusunda Ardeşen, batısında Çayeli, güneyinde Hemsin ve Çamlıhemşin ilçeleri, kuzeyinde de Karadeniz yer alır. Yüzölçümü 315 km²’ dir.Pazar, arazisi engebelidir. Arazi derin vadilerden müteşekkildir. Yılın her mevsiminde düzenli yağış alır. Yazları serin geçmesine karşın, kış aylarının yoğun yağışlı olması nem oranını yükseltmektedir. Akarsuların rejimi düzensizdir. İlçenin en büyük akarsuyu, Hemsin Deresi’dir. Diğerleri Bodasari, Melyat ve Hunarsu dereleridir.

Nüfus : 1997 yılında yapılan genel nüfus tespitine göre, şehir merkezi 12890, köyler 16903 ve toplam 29793 ‘tür.Genel nüfusun kadın ve erkek sayıları hemen hemen eşittir. Halkın tamamı Türkçe konuşur. Kısmen “Lazca” mahalli lisan olarak konuşulmaktadır.

İdari Durum : Pazar ilçesi 50 köy, bir belediye ve 10 mahalleden oluşmaktadır. Köyler arazi yapısına bağlı olarak dağınıktır ve bağlı mahallelerden oluşmaktadır. Köylerin tamamına ve bağlılarına ulaşım mevcuttur. Köy ve bağlılarının yolları özellikle son birkaç yıl içerisinde büyük ölçüde betonlanmıştır. Betonlama çalışmaları halen devam etmektedir. Çalışmalar devlet-vatandaş işbirliği ile yürütülmektedir. Yerleşim birimlerinin tamamında elektrik mevcuttur.

Kültürel ve Sosyal Yapı : Pazar, bölgenin en eski yerleşim birimidir. Kültürel özellikleri itibariyle geleneksel Türk örf ve adetlerini taşımaktadır. Örf ve adetlerine bağlı olmanın yanı sıra, medeni ve sosyal ilişkileri zengindir. Ataerkil aile tipi egemendir. Özellikle köylerde, imece yaygındır. Köylerin müşterek ihtiyaçlarına halk katkısı oldukça iyidir. İlçe dışında yaşayanların hemen hemen tamamının yörede geleneksel konutu bulunmaktadır. Geleneksel konutlar, yörenin doğa ve iklim yapısına paralel olarak şekillenmiştir. “Serender” tipik bir örnektir.

Sağlık : İlçemizde 200 yatak kapasiteli bir devlet hastanesi, 2 adet sağlık ocağı ve 8 adet sağlık evi bulunmaktadır. Sağlık evlerinden sadece ikisi faaldir(Sivrikale ve Hamidiye). Sağlık hizmeti, 5 uzman hekim, 2 diş hekimi, 7 pratisyen hekim, 28 hemşire, 1 anestezi teknisyeni ve yeteri kadar teknik ve idari personel tarafından yürütülmektedir.

Bu verilerden de anlaşılacağı üzere, ilçemiz geçmişten günümüze kadar bölgenin sağlık merkezi olmuştur. İki branşta uzman hekim ihtiyacımız vardır (KBB. VE GÖZ).Hastanemiz teknik donanım olarak oldukça iyi düzeyde olup, tıbbi teknolojideki gelişmelere paralel olarak yenilenmektedir. Bölgemizde yoğun olarak görülen böbrek rahatsızlıklarını tedaviye yönelik olarak başlangıçta ilçemiz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı işbirliği ile kurulan Hemodiyaliz Ünitesi 2000 yılında yenilenmiştir.Ayrıca ilçede 112 acil servis hizmeti de bulunmaktadır.

Haberleşme : İlçemiz şehir merkezinde 6500 kapasiteli telefon santralı bulunmaktadır. Bu santraller yeterli olup henüz kapasiteleri dolmamıştır. Ayrıca Subaşı Köyü’nde 200, Merdivenli, Güney, Yavuz, Tütüncüler, Kocaköprü, Elmalık, Suçatı ve Akbucak köylerinde 500 hat kapasiteli telefon santralleri bulunmaktadır.

Enerji : İlçemizde 14256 adet elektrik abonesi mevcut olup 50 adet köyümüzün tamamında ve bunlara bağlı yerleşim yerlerinde elektrik vardır. Şehir şebekesi yenileme çalışmaları, şebekenin yeraltına alınması çalışmaları ile birlikte yürütülmektedir. TEDAŞ işletme şefliği hizmetlerinin daha verimli yürütülebilmesi için bina ve teknik elemana ihtiyacı vardır.

Kyn:Pazar Kaymakamlığı

0
be_endim
Beğendim
0
be_enmedim
Beğenmedim
0
sevdim
Sevdim
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
_ok_k_zd_m
Çok Kızdım
Pazar İlçesi Coğrafi Yapı ve Tarım

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

53R - Rize Sitesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin