Kalkandere Hüseyin Hoca Köyü Sahil Camii olarak bilinen yapı, 19. Yüzyılın ortalarında Trabzon’un Of İlçesinin Keler köyünde dönemin ahşap oyma ustalarının maharetli elleriyle yöredeki kestane ağaçlarından imal edilmiştir. Tarihi cami, Of’tan Kalkandere Hüseyin Hoca köyüne göç eden köy halkı tarafından 1977 yılında günümüzde bulunan bölgeye taşınmıştır. 2004 yılında Kültür Varlığı olarak tescil edilen ahşap cami, 2011 yılında ise şu anki yerine konuşlandırılmıştır.
H.1250/M.1834 yılında yapılan cami, geleneksel ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden birini yansıtmaktadır. Çantı tekniği adı verilen çivi kullanılmadan, birbirine geçme ahşap işçiliği ile 10mt x 9,5mt ebatlarında yaklaşık kare biçiminde olan taş temel kaideye oturtulmuştur. Ahşap oyma ve işleme sanatı en ince detaylarına kadar el emeği ile bezenmiş, hayranlık uyandıracak bir görsellik oluşturulmuştur.
Mihrap, minber ve vaaz kürsüsü birbirine uyumlu ahşap motiflerle süslenmiş, benzer şekilde mahfil köşkü ve tavan göbeği de ahşap işlemeleri ile birlikte manevi bir huzur ortamı sağlanmıştır.
Ahşap cami, yıllar içerisinde eskiyen çatı ve ahşap malzemelerin ömrünü uzatma anlamında, 2023 yılı içerisinde özgün yapısı bozulmaksızın genel bir yenileme yapılarak şu anki haline kavuşturulmuştur.
Hüseyinhoca Köyü Sahil Camii Foto Galerisi
Kyn:Rize Müftülüğü