Yazının İçindekiler
RTEÜ sektörün geleceğine yön veriyor
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ), çay biliminin kalbinin attığı Çin’in Fuzhou kentinde düzenlenen 6. Küresel Çay Araştırma Enstitüleri Direktörleri Forumu’na damgasını vurdu. Üniversite, dünya çapında 13 ülkeden 200‘ü aşkın uzman ve akademisyenle bir araya gelerek, sektörün geleceğine yön veren iş birliklerine imza attı.

İklim Direncinden Kültürel Mirasa Çözüm Önerileri
15-17 Ekim 2025 tarihleri arasında gerçekleşen forumda, “Eko-Düşük Karbonlu Kalkınma”, “Kuşak ve Yol İşbirliği” ve “Kültürel Miras” gibi küresel başlıklar masaya yatırıldı. RTEÜ heyeti, Çay ve Çay Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Keziban Yazıcı, Prof. Dr. Erol Yılmaz ve ÇAYKUR’dan Dr. Atilla Polat ile yenilikçi araştırmalarını uluslararası katılımcılarla paylaşma fırsatı buldu.

Sahada Yapılan Görüşmeler Somut Anlaşmalara Dönüştü
Forum kapsamında Çin, Anhui Üniversitesi ile bir iş birliği anlaşması imzalanırken, Tayland, Kenya, Sri Lanka, Japonya ve Endonezya heyetleriyle de ortak araştırma projeleri için mutabakata varıldı. RTEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Avcı, etkinliğin Türkiye’nin çay sektöründeki uluslararası görünürlüğüne önemli katkı sağladığını vurguladı.

Teknik Gezilerle Çayın İzinde
Etkinlik sonrası, Çin Tarım Bilimleri Akademisi Çay Araştırma Enstitüsü’nün (TRI-CAAS) Hangzhou’daki merkezini ziyaret eden RTEÜ heyeti, araştırma laboratuvarlarını ve modern çay işleme tesislerini inceledi. Longjing Yeşil Çay Müzesi’nde ise bölgenin köklü çay kültürü ve ileri işleme teknikleri hakkında derinlemesine bilgi edindi.

Kaynak:RTEÜ



