Yazının İçindekiler
Kalkandere de Yılmadı Başardı
Kalkandere Adalar Mahallesi’ndeki arazisinde önce kivi deneyen ancak istediği verimi alamayan Yılmaz, bu kez tropikal bir meyve olan muzu yetiştirmek için kolları sıvadı. Yaklaşık 2 yıl önce diktiği muz fidanları, özenli bakım sayesinde büyüyerek meyve vermeye başladı.Kalkandere’de İklimi Yeniden Yazdılar.

“Poşete Sarıyor, Gözü Gibi Bakıyor”
Kalkandere’nin nemli ve serin iklimine rağmen muzlarını korumak için her türlü önlemi alan Yılmaz, meyveleri soğuk ve rüzgârdan korumak için özel olarak poşetledi. “Poşetlemezsem büyümüyor” diyen Yılmaz, şunları anlattı:
“Çayın yanında kivi ektik, verim alamayınca muz dikmeye karar verdik. Amatörce başladık ama şimdi ağaçlar büyüdü. Geçen sürgünleri doğru kesmeyi öğrendim. Bu yıl daha iyi verim bekliyorum. Muzlar 15 cm olunca toplayıp olgunlaştıracağız. Artık kendi muzumuzu yiyoruz, belki ileride ihracat bile yaparız!”
Türkiye’de Muz Üretimi Artıyor
Türkiye’de muz üretimi son yıllarda önemli ölçüde arttı. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2022’de 842 bin ton olan muz üretimi, 2023’te 900 bin tonu aştı. Geleneksel olarak Akdeniz ve Ege’de yetiştirilen muz, artık mikroklimalar sayesinde Karadeniz’de de görülmeye başlandı. Uzmanlar, doğru tekniklerle Karadeniz’de de seracılık ve örtü altı tarımın yaygınlaşabileceğini belirtiyor.

“Kalkandere’de Muz Yetişir Mi Demeyin!”
Sultan Yılmaz’ın başarısı, bölgedeki diğer çiftçilere de ilham oldu. Yılmaz, “İnanırsak her şey mümkün. Kalkandere’de muz yetişir mi demeyin, işte yetişiyor!” diyerek azmin önemine vurgu yaptı.
Bu hikâye, tarımda yenilikçi yaklaşımların neler başarabileceğinin bir kanıtı oldu. Belki de gelecekte Kalkandere’nin yaylalarından toplanan çayın yanında, Kalkandere muzları da yerini alacak.



