Rize’nin köklü kültürel birikimi içerisinde ortaya çıkan Derepazarı Pidesi vazgeçilmez bir değerdir. Yüksek rakımlı yaylalarda beslenen hayvanlardan elde edilen katkısız tereyağı, Kolot Peyniri, kalaylı bakır tencerede pişen Rize Kavurması gibi yöreye özgü lezzetler kullanılarak yapılan Derepazarı Pidesi, Rizelilerin geçmişte şehre inecekleri günün hayalini kurdukları bir buluşma olmuştur.
Yarım asırdır ustalarının hazırladığı pideler çok hassas bir düzen içinde üretiliyor. Derepazarı’nın marifetli ustaları doğal kaynak suyu kullanarak yoğurulan hamur için, mayalanma süresini o günkü hava durumuna göre ayarlıyor ve kara taş fırında 270-300 °C’de 12-20 dakika pişiriyor. Bu sayede pideler, deneyenlere ağızda dağılan gevrek bir ziyafet yaşatıyor.
Gurur duydukları pidelerini gelecek nesillere aktarmak adına her gün çalışmaya devam eden ustaları için, misafirlerinin memnuniyetien büyük mutluluk olmaktadır.Kolot Peynirli, açık ve kapalı kıymalı, kavurmalı, karışık ve sade kuru pide olarak 6 şekilde hazırlanan Derepazarı Pidesi, tadının değişmemesi için kesilmeden servis ediliyor.
Coğrafi İşaret: Derepazarı Pidesi
Tescil No: 324
Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti
Kullanım Biçimi: Derepazarı Pidesi coğrafi işareti, marka ile birlikte ürün markasının kullanıldığı yerlerde (menü vb.) yer alacaktır. Markanın kullanıldığı yerlerde logosu da yer alır.
Derepazarı Pidesi’nin Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Derepazarı Pidesi; Rize ili Derepazarı ilçesinde 50 yıldan fazladır yapılmakta olup, kullanılan malzemelerin doğallığı, üretim tekniği ve pide ustalarının mahareti ile günümüze ulaşmıştır.
Tadının değişmemesi için kesilmeden servis edilen Derepazarı Pidesi peynirli (kolot peniri), açık kıymalı, kapalı kıymalı, karışık, kavurmalı, sade (kuru) pide olmak üzere altı şekilde yapılır. Yapımında katkısız tereyağı ve doğal kaynak suyunun kullanılması Derepazarı Pidesi’ne ayrı bir lezzet katmaktadır.
Kumar, gürgen, meşe veya kızılağaç odunu kullanılan karataş fırınlarda pişirilmektedir.