Rize’nin köklü kültürel birikimi içerisinde ortaya çıkan Derepazarı Pidesi vazgeçilmez bir değerdir. Yüksek rakımlı yaylalarda beslenen hayvanlardan elde edilen katkısız tereyağı, Kolot Peyniri, kalaylı bakır tencerede pişen Rize Kavurması gibi yöreye özgü lezzetler kullanılarak yapılan Derepazarı Pidesi, Rizelilerin geçmişte şehre inecekleri günün hayalini kurdukları bir buluşma olmuştur.
Yarım asırdır ustalarının hazırladığı pideler çok hassas bir düzen içinde üretiliyor. Derepazarı’nın marifetli ustaları doğal kaynak suyu kullanarak yoğurulan hamur için, mayalanma süresini o günkü hava durumuna göre ayarlıyor ve kara taş fırında 270-300 °C’de 12-20 dakika pişiriyor. Bu sayede pideler, deneyenlere ağızda dağılan gevrek bir ziyafet yaşatıyor.
Gurur duydukları pidelerini gelecek nesillere aktarmak adına her gün çalışmaya devam eden ustaları için, misafirlerinin memnuniyetien büyük mutluluk olmaktadır.Kolot Peynirli, açık ve kapalı kıymalı, kavurmalı, karışık ve sade kuru pide olarak 6 şekilde hazırlanan Derepazarı Pidesi, tadının değişmemesi için kesilmeden servis ediliyor.
Derepazarı Pidesi Yapılışı
1 kilo un
10 gram yaş hamur mayası
10 gram tuz
Su
Yayla peyniri
Derepazarı pidesi tarifini denemek sanıldığı kadar zor değil. Un, su, tuz ve mayayı yoğurduktan sonra 45 dakika dinlenmeye bırakın.Dinlenen hamuru ufak bezelere bölün. Tezgâhın üzerine bir bez serin ve bölünen hamurları dizin. Hamurların mayalanması için üzerlerine bir bez örtün 30 dakika daha dinlenmeye bırakın.Hazırladığınız pide hamurunu daire şeklinde elle açın. Hamurun kenarlarını parmak kalınlığında içe kıvırın. Yayla peynirini küpler halinde hamurun üzerine serin. Peynirlerin üzerine yumurta sarısı sürün.Hazırlanan pideyi önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin. Pideler fırında yaklaşık 5 dakika piştikten sonra fırından çıkarılıp üzerlerine 100 gr tereyağı ilave edin ve pişirmeye devam edin. İsteğe bağlı olarak pidenin ortasına bir adet yumurtayı bütün olarak kırabilirsiniz.